Fal- és padlófűtés

Elektromos fűtési rendszerrel

Elektromos fűtés hatékonyan gazdaságosan

Többféle lehetőség a gazdaságos fűtésre

Elektromos fűtési rendszert alkalmazunk alapfelszerelésként, amely állhat fűtő panelekből és esztrichbe ágyazott fűtőkábeles padlófűtésből. Természetesen ezek jól illeszkednek a különböző napelemes rendszerekhez, amelyekkel akár 0-forintra csökkenthető a fűtésszámla.

A hagyományos gázos és szilárd tüzelésű rendszerek költséges kiépítéséből egy szinte karbantartás mentes, ingyenes rendszert hozhatunk létre.

Ezeken túlmenően gondolkodhatunk hőszivattyús-rendszerben is, ami alapból kis üzemeltetési költséggel jár kiegészítő napelemek nélkül is.

Gerliczky készház elektromos fűtési rendszerrel

Az elektromos padlófűtés EMC sugárzása, elektromágneses tere

Napjainkban, ahogy egyre elterjedtebbé válik az elektromos padlófűtés, egyre több kérdést kapunk ennek hatásával kapcsolatban. A továbbiakban bemutatjuk az elektromos padlófűtéssel kapcsolatos elektromágneses sugárzás mértékét, egy összehasonlítási példán keresztül.

Az elektromos padlófűtés által keltett mágneses térerősséget leginkább a Föld mágneses terével lehet összehasonlítani. A Föld mágneses tere körülbelül 30-70 uT (mikroTesla). Ez függ a földrajzi helyzettől, és a Földünk éppen aktuális mágneses aktivitástól is. Az értékéről azonban a mai napig megoszlanak a vélemények, egyesek szerint csupán 20-30uT. De átlagban vegyük ezt az értéket 30 uT-nak.

Egy nemzetközi szervezet is foglalkozik az ilyen jellegű sugárzások szabályozásával és szabványosításával. A "Nem Ionizáló Sugárzás Védelmével Foglalkozó Nemzetközi Szervezet" honlapján (ICNIRP) kétféle ajánlást is találhatunk; az egyik 1998-as, a másik 2010-es. Az értékeket 50, és 60 Hz re határozták meg, az alábbi értékek az 50Hz re, az európai elektromos hálózatra vonatkoznak. Az 1998-as a szigorúbb, a 2010-es megengedőbb ajánlás...

A '98-as szabályozás 100uT javasolt(!) határértéket szab meg általános kitettségnek, a 2010-es 200uT-t. Ez az érték a Föld mágneses terének tekintetében annak 7-szerese.

Ez az indukált mágneses térerősségre vonatkozik, az elektromos térerővel nem is kell foglalkozni, az a réz vezetékben marad. (Az elektromos térerő jelen esetben mindig az áram irányával lesz párhuzamos, azt nem érzékelhetjük a vezetéken kívül, kivéve ha egy antenna nyitott terében állnánk. A mágneses mező erővonalai viszont az áram, ennek következtében az elektromos térerőre körkörösen merőlegesek, ezért lépnek ki az erővonalak felfelé és lefelé is, körkörösen a vezetékből.)

A két érték a 100 és 200uT az általános kitettségre vonatkozik, munkavégzés során ezek az értékek: 500uT és 1 mT. Azonban ahhoz, hogy bármilyen korlátozást vagy intézkedést kelljen hozni, az általános kitettség határértékei: 360uT. és 606uT.

Tehát mondjuk a 2010 es irányelv szerint 200uT és 606uT között akár lehet is élettani hatása, lehet vele foglalkozni, de nem kell korlátozást bevezetni.

A mágneses tér kialakulását a vezetékek mentén az alábbi honlap egyszerűen szemlélteti:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/magnetic/magcur.html#c2

Kis ábrák is szemléltetik a "jobbkéz-szabályt", hogyan alakul ki egy vezető mentén a "B" mágneses tér.

Egy egyszerű kalkulátort is találunk az oldalon. Ez alapján, ha 16A folyik egy vezetéken, és 5 cm távolságra vagyunk tőle, a "B" mágneses térerő mértéke 0.000064 Tesla, ami 64uT (mikroTesla) Tehát maximális teljesítményen is 1/3-a a térerő a 2010-es ajánlásnak.

Ezt olyan esetben mérhetjük, ha maximális teljesítmény mellett a földön fekszünk közvetlen a fűtőhuzal felett. 10 cm-re ez az érték 32uT. Ez egyenlő a Föld mágnesességével.

50 cm-re a padlótól (ez kb. egy normál ágy magassága) ez az érték 6,4uT ami a Föld mágnesességének az 1/5-e.

Mágneses tér kialakulása a vezetékek mentén
A kialakult hatást az is befolyásolja hogy mekkora felülettel lépünk kapcsolatba a mágneses térrel. Az ember alapvetően csekély mágneses tulajdonsággal rendelkezik, ezért nem gyűjtjük az erővonalakat.

Ha talppal állunk rajta, csak a talpunkon halad át a "nagyobb" erőtér. de ha pl. ha egy mosógép áll rajta, aminek van ferromágneses tulajdonsága, az valamelyest felvezeti ezt a teret. Viszont annak saját elektromotorja van, ami szintén létre hozza majd a saját erőterét, úgyhogy annak a mágneses erőtere jelentősebb tud lenni pl. térd vagy derékmagasságban.

Itt azonban el kell mondjuk hogy ezek a számok a legnagyobb! fűtőáramnál érvényesek (16A). Amennyivel kevesebb az áram értéke, amennyivel kisebb teljesítményen működnek a fűtőszálak, lineárisan lesz kevesebb a mágneses erőtér értéke is.

A fentiek alapján el lehet mondani hogy igen, van mérhető mágneses tulajdonsága a fűtőszálnak, a Föld mágnesességével egyező, ha 10A folyik át a huzalon, és 5 cm re tőle a földön fekszünk. Amennyiben már távolodunk a huzaltól, ennek értéke lineárisan csökken.

Azok, akik még ezt a hatást is minimalizálni szeretnék, készházában megfelelően megválasztott fűtési szekvenciákkal, időzítésekkel, a padló hőtároló képességét felhasználva az emberre átadott elektromágneses hatás minimálisra csökkenthető. 

Blogbejegyzéseink

Gerliczky Kft.

Készházak, könnyűszerkezetes készházak kivitelezése egyedi igény szerint - családi házak speciális technológiával, energiatakarékos megoldásokkal, előre gyártott elemekből, gyors helyszíni összeállítással.logo-left-menu.png
A Gerliczky.hu készház építés weboldal cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény és anonim statisztikák gyűjtése céljából.